I början av sommaren blev vi med pool. Innan vi kunde börja så ville vi kolla med kommunen att det var okej att sätta upp en pool. Micke fick skicka bilder och förklaringar på hur han tänkt sätta upp den. De såg inga hinder rent bygglovsmässigt att sätta upp poolen så därifrån var det grönt. Vi däremot funderade lite på det tryck som en pool skulle innebära, eftersom vi har en tvådelad tomt där en 1.5 m hög mur skiljer den övre delen med den nedre. Vad händer om vi sätter en poole på den övre delen av tomten? Kommer trycket av vattnet att bli för stort så att muren rasar och med den några kubik vatten och jord? Tillslut kom vi fram till att det enda sättet att få reda på det var att bygga poolen 😀

Micke började i början av juni med att ta bort och såga ut ena hörnet på altanen.

Vår fina stora altan, som ett dansgolv!

Ett hål…

Jag inspekterar arbetet… det var mycket mäta djupet och beräkna hur hög poolen skulle bli. Vi ville inte att kanten skulle komma för högt eller för lågt i förhållande till altanen. Dessutom så ligger vårt hus på ett berg och längs hela vår baksida går en bergvägg. Så frågan var hur långt ner de sprängde ur då de byggde huset. Skulle det räcka…?

Det visade sig att vid trappan till höger i bilden nedan och in längs långsidan så kom berget fram och Micke fick försöka hugga bort en tringelformad bit ca 3 dm hög, 4 dm djup och 3 m lång.

I början av juli hade Micke hunnit så här långt! Det var rejäla stenar att gräva upp under altanen och gräsmattan. Mycket sprängsten i olika storlekar, mest ”små”…

Men det var även några rejält stora stenar som krävde en hel del arbete att få upp. Riktiga monster!

Kvar i gropen syns en av stenarna som skulle upp, den var tunn jämfört med de andra stenarna men ändå väldigt stor och otymplig. Den stenen har ett borrhål i sig så vi tänkte spara den 😀 Bredvid skottkärran syns ytterligare en sten, en riktig bamsing som vi nog höll på med i en timme att få upp.

I slutet av juli var grävandet klart – allt gjort för hand av Micke! Man kan ju fråga sig varför vi inte hyrde en liten grävskopa och grävde med den. Problemet med den lösningen är vår tomt som då är tvådelad och det finns ingen direkt bra förbindelse för en grävskopa att transporteras på mellan de två delarna.

Efter grävandet var det dags att lägga ett lager grus för dränering, därefter la vi ut isoleringen, tejpade den kors och tvärs och satte upp väggarna till poolen. Därefter fyllde vi på med stenmjöl som skulle sopas ut i ett tunt lager.

En lätt röd Nina sopar i en stekgryta. Det blev sjukt varmt i den där plåtbaljan!

På altanen bakom ligger nästa lager till poolbotten…

En konstgräsmatta. Tillklippt innan stenmjölet dumpades i poolen och sopades ut i botten. Det var noga med att ingen sten eller annat skräp låg på här då det kan skada poolduken.

I botten längs kanterna tejpades det fast trianglar i skumgummi – kan säga att det gick sjukt mycket silvertejp!

Efter att ha dammsugit konstgräsmattan ordentligt och säkerställt att det inte låg något i botten så satte vi i poolduken och började fylla upp. Micke fick gå i och hjälpa poolduken att hamna rätt.

Själva monteringen av poolen gick snabbt, det gjorde vi på några dagar och det var inte speciellt svårt men det krävs två personer. Det som tog tid var grävandet eftersom det var så mycket sten, stora stenar dessutom. Montering av slangar och arbetet med att koppla ihop pump, sandfilter och luftvärmpumpen tog någon dag också. Att fylla poolen tog ca 10 timmar.

Det som är kvar att göra är att bygga upp altanen runt poolen, nytt staket och golv. Vi måste även bygga grindar för att rådjur eller andra djur inte ramlar i.