I minnet är jag hemma

Kategori: Huset

Sovrummet

Vårt hus är ett Älvsbyhus, dvs ett modulhus, av modell Tor.
Vi tycker att det är ett jättefint hus med bra ytor och en rätt bra planlösning.
Problemet är att ingen av innerväggarna är isolerade, vilket gör att allt ljud går rakt genom väggarna.

Vi hade det problemet i Sebbes rum, vilket vi åtgärdade rätt så omedelbart efter inflyttning. Nu var det dags för vårt sovrum.

Vardagsrummet ligger precis vägg i vägg (oisolerad vägg) med tv:n hängandes på där. Om en av oss har velat sitta uppe ett tag till så har den andra fått ligga och lyssna på ljudet från tv:n. Nu ska jag inte säga att det blev knäpptyst efter att vi tilläggsisolerade väggen men ja, tystare blev det i alla fall.

Så strax efter nyår i år tömde vi sovrummet och Micke började riva väggar.

 

Nu rev han bara ner spånskivorna på innerväggarna men det blev en del pyssel ändå.
In med isolering och upp med nya spånskivor och en gipsskiva.

Sen var det det här med färg… Vi hade lite svårt att bestämma oss, att komma fram till en färg ihop. Svårare än man tror, jag ville ha en mörk färg, Micke var mer tveksam eftersom vi har västläge på sovrummet med en bergvägg utanför, bara 4 m från huset. Rummet är redan mörkt nog egentligen, å andra sidan så vill man ju ha det mörkt där man sover… Jag minns fortfarande den röda färg vi fick i sovrummet då vi bodde i Hammarbyhöjden. En mustig röd färg. Jag saknar den ibland, den och den gula färgen vi hade i hallen.

I alla fall så kom vi fram till två olika färger som vi målade på väggarna. Men det var fortfarande svårt att bestämma vilken vi skulle ta. Micke ville ha den blåa och jag den lila (ja det är lila, åt det varma hållet). Jag tyckte den blå var lite för ”babyblå”.

På med spackel medan vi funderade på färgen…

Så var det dags för färgen – och jag fick min lila färg (lite damm i luften på bilden)…

Det tog ungefär 9 dagar, en dag att riva, tre dagar att bygga upp och resten till spackling och målning och det är ju det (spackla och måla) som tar tid. Spackel ska torka, sen ska du slipa och kanske spackla lite till och så ska det torka… samma med målningen och det är torktiderna som tar tid. Själva målningen tar ju bara nån timme.

Jag är nöjd, nya gardiner till och några lampor så blir det perfekt

Mer fix under sommaren

I början av sommaren köpte Micke markiser på Jula, en kollega till honom var nöjd med sina han köpt därifrån och Jula hade nedsatt pris på dem i början av juni så vi slog till. Fyra korta, en tre meters och en fem meters markis som vi satte upp. De längre satte vi ovanför fönsterna till vardagsrummet, två små utanför köksfönsterna och de två sista små på övervåningen i västfönsterna. En bra investering då vi hade det väldigt varmt inne förra sommaren, plus att altanen blev så varm att vi knappt kunde gå på den!


Längsta markisen, den går ut en bra bit också. Drygt halva altanen. Väldigt skönt att få skugga under varma sommardagar. Det gör även skillnad inne då vi får mycket svalare inomhus.

Vi byggde också en liten minialtan över hasselstubben. I samband med det fixade Micke även till trappen från kallförrådet och gjorde en ramp så att man lätt kan dra ner och upp både gräsklippare och skottkärra.
Det blev kanske lite nära grannen men jag tänker att det kan bara vara skönt att ha nåt utrymme om man vill mecka med något. Vi kommer nog inte att vara där så mycket i övrigt men just att ha nåt ställe man kan sitta och rengöra gräsklipparen på är ju bra.
Vi har satt upp en torkvinda där, men frågan är om vi kommer att använda den då grannen har sin grill på altanen som är åt vårt håll…
Det återstår att se.

Vi har dessutom satt upp ett plasttak på baksidan, direkt bakom kallförrådet så att både groventrén och förrådsdörren där är under tak. Då kan man ha öppet även då det regnar på sommaren och man kan ställa ut skor eller andra saker utan att de riskerar att bli blöta.
Perfekt!

Sist så har Micke tagit upp en dörr i staketet under altanen. Inget speciellt kanske men det är ju sånt man saknar lite och funderar över varför de som byggt det hela inte tänkte på det…

Biorum

Vi har alltid gillat film, både jag och Micke, och vi har haft projektor med filmduk sedan kanske 2007 och har haft biokänsla hemma sedan dess. Naturligtvis ska vi ju ha biokänsla även här 🙂


Soffa måste man ju ha, vi köpte en soffa på IKEA som även kunde fungera som extrasäng till långväga gäster. Tyvärr var den oerhört obekväm att både sitta och sova i! Så den bytte vi ut efter nåt år till en bäddsoffa från MIO. En mycket skönare soffa och säng, med pocketresår, lyxigt!
Mattorna är köpta på IKEA och ska fungera som ljuddämpande vilket fungerar bra, det mesta ljudet kommer nerför trappan i alla fall.

Det vi inte har löst riktigt ännu är mörkläggning åt det här hållet. Till vänster i bild finns tre fönster åt väst, nordväst och sommartid blir det väldigt ljust både för biotittande och för den eller dom som sover här uppe.


Bioduken syns knappt vid gardinstången, vilket gör att biorummet kan fungera som både gästrum och mysrum då man inte vill se på film. Mörkläggningsgardiner finns bakom duken, bra både till bio och till övernattningsgäster.


Naturligtvis byggde vi en egen mediahylla i ek för filmer, mediaspelare och ljudstärkare. Och självklart är mediaspelaren uppkopplad så att vi kan komma åt Netflix härifrån!

Sebbes sovrum

Inget av våra rum är isolerade, förutom mot ytterväggarna då. Modulhus brukar vara sparsamma på den fronten.

Sebbes rum ligger mitt i huset, med ett litet fönster mot baksidan. Hans rum gränsar till groventré med tvättstuga, kök och toaletten. Allt hörs i hans rum, tvättmaskinen och torkskåp då de står på, värmepannan mullrar dovt, kyl och frys hörs och även då man går på toa eller tar en dusch.
Så i slutet av oktober 2014 vi bestämde oss för att ta ner alla väggarna i hans rum, isolera och sätta upp nya.


Mot groventré och tvättstuga


Den enda vägg som sparades var fönsterväggen då den ändå var isolerad.


Mot köket var det inte cc60 utan snarare cc30.


Isolering


På med mdf-skivor…


…sen gipsskivor på det.

Slutresultatet blev väl inte helt ljudisolerat. Man hör fortfarande både tvättmaskin och torktumlare då de är på, lite svagt hör man värmepannan om det är tyst i övrigt. Men det blev mycket tystare i hans rum.

Bygge av halvvägg

Huset har en stor härlig övervåning, öppen planlösning när den är som bäst egentligen. Tyvärr innebar den här öppna planlösningen att det var helt öppet vid trappan, så ett enda felsteg och man låg nere på bottenvåningen.

När vi flyttade in var Sebbe bara 5 år och att ha en sån öppen planlösning kändes lite väl riskabelt så vi bestämde oss för att sätta upp en halvvägg. På så sätt skulle vi även få in en handledare i trappan vilket också saknades.


Vägg under uppbyggnad, isolerad naturligtvis 🙂


I väggen bestämde vi oss för att sätta in fyra stycken betongglas, sånt man ofta ser i badrum. Det var för att få in lite dagsljus i trappan. Vi tyckte då att vi var modiga som satte in hela fyra stycken block, när vi var klara så konstaterade vi att vi nog kunnat ta några till 🙂

Vitmålad och snart klar. Saknas bara en bräda i ek som ska på som hyllplan.

Det jag gillar bäst med väggen är när solen ligger på i västfönstret och det bildas speglingar i snedtaket från betongglasen, det skapar en känsla av att vara under vattnet och titta upp mot vattenytan. Det blir också ett härligt ljus som når nästan ända ner i hallen.

Ogräs

Ända sedan vi flyttade in i juli har vi gått och dragit upp ogräs, mest på måfå och för att vi tyckt det sett ovårdat ut från vägen. Vi har nämligen massor av maskrosor och s.k. skräppor, mycket mejar vi ner med gräsklipparen men just skräpporna blev som en vagel i ögat tillslut. Fula, storbladiga höga växter överallt i gräsmattan som hela tiden växer tillbaka i storlek snabbare än gräset växer. Dessutom på ställen där vi inte alltid kunde gå med gräsklipparen, t.ex. i slänten mellan stugan och muren. Skräppor är tråkiga att titta på och ännu tråkigare att dra upp skulle det visa sig!

Här syns roten på en Skräppa som jag dragit upp. Jag höll på en hel helg med att gräva, dra och slita upp dessa otyg. Förhoppningsvis kommer de inte tillbaka!

Något mer vi besvärades av var getingar, så illa att vi fick ta dit Anticimex som sprutade. Tjejen som kom uppskattade till drygt 6 getingbon bara i takfoten och kallförrådet. Det hela började med att vi hade problem med tv:n och tog dit en kille som skulle titta på antennen. Han satte stegen mot taknocken där antennen sitter och sen tog han bort stegen lika snabbt för det välde ut getingar precis där han satt stegen.
Så vi tog ner en bräda runt hela takfoten på långsidorna och Micke satte nät runt om. Tyvärr fick vi aldrig upp nya brädor innan hösten kom så vi får ta det i vår istället.

© 2021 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑