I minnet är jag hemma

Kategori: Allmänt

Jordgubbar

Ibland så måste man förnya sig lite, så i år ”slängde” vi ut alla jordgubbar vi hade. Eller nästan alla i alla fall.

De jordgubbar vi haft sen vi flyttade hit 2014 hade vi ett antal år på balkongen och faktiskt före det i en blomlåda på ett fönsterbleck på Vetegatan 5 före år 2006. För 2006 flyttade vi och fick balkong ?.
Så det var gamla plantor, jag är ändå ganska så säker på att jag bytte ut de äldre plantorna mot nya revplantor när jag planterade om dom under årens gång. Helt omedvetet, för så länge kan plantorna inte ge bär.

I alla fall, när vi flyttade hit fick de först stå i sina små krukor, sen fick de en blomlåda modell större och till sist fick de ett eget land. Men när de hamnade i landet så försvann även namnen på dom och jag tänkte nog aldrig på att förnya dom med revorna heller. Jag klippte bara bort revorna och tryckte ner dom bland de gamla eller slängde bort dom.
Naturligtvis blev det då trångt i jordgubbslandet och sjukdomarna frodades! Bären ruttnade bort tillslut. De få bär som blev var inte speciellt goda heller, sura med fadd jordgubbssmak.
Dessutom var det blandat jordgubbar, smulgubbar och smultron om vartannat.

Så i år bestämde vi oss för att slänga alla gamla plantor, dvs de plantor utan namn. För vi köpte nya plantor för bara nåt år sen och tryckte ner bredvid de gamla gubbarna. Dessa plantor har namn så de fick stanna.
Sen började den svåra uppgiften att hitta nya plantor som kunde ge goda gubbar.

Jag googlade och läste men nåt klokare blev jag då inte. Hur kan man bli det när man hittar sidor som beskriver jordgubbarna som om de vore vinsorter?
”Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron.”
”…söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.”
”Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.” ?

Tillslut fick jag lite grepp om det hela, tack och lov, och delade upp sorterna i
Remonterande,
Tidiga,
Mellantidiga och
Sena sorter.
Tanken var att ha plantor som levererar hela sommaren.

Remonterande

  • Amandine
  • Evie
  • Merlan, kompakt växtsätt, får få revplantor, blommar i rosa och får stora söta bär
  • Ostara, medelstora djupt röda, aromatiska söta bär. Gammal populär sort som inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar som nyare sorter. Passar även i ampel.
  • Sweet Eve

Tidiga

  • Honeoye
  • Kent
  • Rumba, ger många stora röda sötsyrliga jordgubbar, doft och smak är djup och söt med lång eftersmak. Motståndskraftig frisk sort.

Mellantidiga

  • Lina
  • Maxim, får jättestora jordgubbar runt 50-100 gram, söt och fin arom och doft. Härdig sort, motståndskraftig och frisk.

Sena

  • Dania
  • Malwina, får djupt röda bär med intensiv söt smak. Håll igen på kvävegödslingen då den får mycket blast som kan angripas av gråmögel.

Jag grävde ur all befintlig jord ur landet och grävde dessutom så att det blev större. Därefter fyllde jag på med ny fräsch grönsaksjord och planterade ner de sorter vi valt ut (fetstil). Den här gången satsade jag på att hålla avstånden mellan plantorna, minst 20 cm mellan alla plantor och inte som innan då plantorna växte in i varandra.
Det finns fortfarande plats över till nya plantor, ganska mycket plats faktiskt. Men nu vet jag vilka sorter jag har, vart de står nånstans och är det nån sort som senare visar sig vara oduglig i smak eller sjukdomar så kan jag enkelt ta bort den!

Som det ser ut nu så är Malwina och Ostara två sorter som kan drabbas av gråmögel och andra sjukdomar.
Å andra sidan så är det väl så att jag måste sköta om plantorna bättre än jag gjort innan. Ett steg i den riktningen är då att täckodla gubbarna, så just nu ligger det ett tjockt lager med gräsklipp runt gubbarna.
Framtiden får utvisa om det är goda jordgubbar eller inte…

***********EDIT***********
Två år senare så vet vi nu inte vilka jordgubbar som är vilka ändå eftersom de vuxit in i varandra. Det växer jordgubbar överallt, även i flisgången och mellan stenarna både vid och i dammen. Smått galet faktiskt.

Nya rabatter vid trappen

När man har bott ett tag i sitt hus så börjar man se saker man inte sett förut…
Efter ett år i huset grävde jag två L- formade rabatter vid trappan. Satte sten runt och sen hade jag väldigt svårt att få inspiration till dom.
Dels för att rådjuren glatt saboterade allt jag satte ner, tills Lavendeln kom ner i jorden. Den rörde de inte.
Men även för att det blev så himla linjärt och rakt och tråkigt…

Nu då vi har inhängnat hela den här delen så kom inspirationen igen.

Och det är ju självklart att vi ska ha kvartscirkelformade rabatter där istället.
Så fick det bli och idag har vi grävt. Jag ena sidan och Micke den andra… Det blev bara så himla bra! Jag är så sjukt nöjd att jag även la till 30 cm i radien mot vad jag planerat, vilket ger ytterligare 1 kvm mer i odlingsyta i vardera rabatt!
Jag är såååå nöjd 😄


Gamla rabatterna är borta och de nya är grävda.


lavendeln står kvar tillsammans med de växter som stod efter muren.


I med kant innan jorden fylls på, jag gillar den här kantenäven om den är rätt tuff att jobba med. Tanken är att en framtida robotgräsklippare ska kunna gånger den utan att den går sönder…. Gäller både kant och gräsklippare.

Fylld med jord i väntan på växter.

Klar med växter i, jag är riktigt nöjd!

Stugan fönster

Hela sommaren höll vi även på med stugans fönster.
Både skrapa, slipa, kitta, tvätta, tejpa och måla… kul första fönstret, men sen undrar man varför man ALDRIG blir klar nångång…
Men vi blev ju klara, tillslut…

Vid de tre fönsterna som sitter bredvid varandra fick Micke ta bort bitar av fönsterkarmen och sätta dit nytt och fint trä då en del av hörnen var genomruttet.
Rutten fönsterkarm och foder, fönstret var inte ruttet


Bort med fodret och laga det ruttna med nytt trä


Carina målar nytt foder (och lite andra saker)

De övriga fönsterna behövde lite nytt kitt på vissa ställen – och jo vi testade kittet först för att se om det fanns arsenik i, men det fanns det inte.


Ett stycke skrapat och slipat fönster i behov av nytt kitt på en stor del av fönstret.


Ofta var det små bitar på fönstret som behövde nytt kitt, en halv kortsida eller nåt hörn.


Micke slipar det sista


Målat en omgång och ligger nu på tork

Och det blev ju riktigt bra!


De tre fönsterna och karmen är nu fixad och har även fått ett fönsterbleck.

Förhoppningsvis så håller de ett antal år till.

Stugan detaljfix

Så var det dags för ytterligare en stug-uppdatering, både på själva huset och här i bloggen ?

Idag handlar det om takfoten…
Den ska bli vit istället för brun som den är idag.


En förebild med brun takfot.


Vi började med att plasta in hela huset så att vi kunde slabba med färgen bäst vi ville.


Här kan man se första strykningen, vi grundade med en grundfärg först. Man sparar väldigt mycket tid och pengar på att grunda om man ska måla över en mörk färg med en ljus.


Förebild med mörk takfot


Halvvägs…


Närbild på hur bra grundfärgen täcker det bruna


Avtäckt och klart.


Vitt och fräscht.

Vi blev väldigt nöjda med resultatet, det blev liksom en ny stuga bara genom att måla över det bruna.

Trädgårdsdamm

Ibland är vi lite impulsiva, som med dammen ifjol. Där vaknade vi en morgon och fick för oss att vi vi borde ha en damm för alla bin som drack ur poolen. Så åkte vi iväg och köpte en formpressad 250 l kar som vi grävde ner.

Under vintern planerade vi lite med hur vi ville ha det och då våren kom fick Micke börja gräva…

Formen fick bli lite efter hur marken såg ut just där. Dammens placering var i stort sett redan bestämd efter både rabatter och trappan som går ner från altanen. Precis där var det en liten sluttning mot muren och grannen, så där fick vi istället bygga upp nånting för att få det plant.

Micke jämnar till kanterna.

Vi fick gjuta rätt så mycket för att få en stabil mur ner i slänten och det fick bli en del gjutning för att få hyllor och avsatser. Djupaste delen är ungefär 110 cm, mest för att vi vill ha fisk i dammen så småningom som ska kunna övervintra i dammen.

Vid den djupa delen förberedde vi för en liten brygga så man kan sitta och dingla med benen i vattnet en varm sommardag.

Först la vi ner en grövre markduk eller vad man ska kalla den för, den ska skydda själva dammduken från att skadas av underlaget.

Efter det var det dags för själva dammduken, det var knöligare än jag trodde att få ner den på ett bra sätt. Vår damm är djup med branta kanter så det blev mycket duk i botten. Men vi fick till det ganska bra tillslut…

Sen var det ”bara” att fylla upp dammen och rätta till dukens alla veck allteftersom. De enda blommorna som överlevt var näckrosorna så de fick genast varsin plats i dammen.

Vattenmätaren stannade på 2065 l!

Det blev till att köpa mer växter både i och runtom dammen.

Bryggan klar och växter både i och runtom dammen.

Staket på altanen

Tidigt på våren började det klia i fingrarna och Micke satte igång med att få klar trappa ner till odlingsdelen samt att få till ett staket runt poolens del.

Här fick det bli nytt virke då det gamla staketet var i så dåligt skick.

Det blev riktigt bra då det var klart!

Nu slipper vi bada inför alla grannarna 🙂
De är nog också tacksamma för staketet 🙂

Vi kommer att göra en grind ner till odlingsdelen, dels för att det är väldigt mycket badbollar som kastas ner där och på grannens tomt. Och sen blir det lite mer avskilt mot grannen 😡

 

Brevlåda

En rejäl brevlåda med lås är ett måste då man bor i hus.
Flexbox har flera bra lådor och just den här hade jag gått och spanat på ett tag. Kul att man kan skapa egna och välja skyltar att sätta på sin brevlåda.


Hos oss är det Sebbe som stått för motivet, ’Vargen’. Tröttnar man eller om man vill ha ett nytt motiv så är det bara att beställa på deras hemsida. Kanon tycker jag!

Den ska gjutas fast nere vid vägen, nån dag.

© 2024 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑