I minnet är jag hemma

Kategori: Växter

Trädgårdsdamm

En morgon satt vi ute i soffan och drack kaffe i skuggan. En bit från soffan har vi satt upp en ekorrmatare och den är flitigt besökt av några ekorrar. Helt plötsligt kommer en av ekorrarna skuttande över altangolvet och hoppar ner i poolen! Nu har vi ett s.k. soltäcke på poolen som ser ut som bubbelplast så ekorren landade på den iofs. Vi sitter där i soffan och ser hur ekorren sakta sjunker ner medan han frenetiskt dricker några klunkar poolvatten innan han hoppar upp på kanten igen. Men han är rejält blöt på ben och mage efteråt.

Så kunde vi inte ha det tyckte Micke, det var en sak med alla bin som prompt skulle dricka ur poolen, men ekorrar! Nä där gick gränsen! Mike ville att vi skulle skaffa en damm!

Vi åkte till Bauhaus och köpte en 250L damm utan att egentligen veta något om hur man gör. Vad ska planteras i dammen? Hur ska den stå? Vad behöver man för att hålla den ren? Hur gör man för att hålla den ren? Vad behöver eventuella växter för jord? Näring? Ska man ha fisk i dammen? Vad behövs då?
Så vi improviserade lite, köpte lite på vad som såg fint ut i blomväg.

Köplista:
Färdigformad damm 250L, mått LxBxD: 133x105x46 cm, från Pondteam
Eleocharis acicularis – Hårgräs 1 st
Scirpus cernuus – Ampelsäv 3 st
Hottonia palustris – Vattenblink 1 st
Nymphaea Alba – Vit näckros 1 st
Nymphaea Marliacea Chromatella – Gul näckros (hybrid) 1 st
Ranunculus aquatilis – Vattenmöja 2 st
Eichhornia – Vattenhyacint (invasiv) 1 st
2 säckar näckroslera
2 paket näringskulor
2 st Planteringskorgar, mått: 30x30x25 cm

Micke grävde (han gillar tydligen att gräva 😀 ) en grop och vi satte ner den lilla dammen. Lite växter i och fyllde på med vatten. Klart!

Vi installerade en liten soldriven fontän (om funkade sådär) som skulle bryta ytan för att vi ska slippa få en hel myggkoloni. Vi har det rätt myggfritt här faktiskt men med lite stillastående vatten så kan det nog ändras rätt så snabbt.

Blomstrande rabatter


Jordgubbarna som jag haft flera år på balkongen då vi bodde i lägenhet fick en av blomlådorna som jag snickrade ihop. Och de blommar för fullt där de står. Nästan så de har växt ur lådan.


Våra rabatter vid trappan.


Blomstertobak, det är inte alla som tycker om doften. Grannen gillar den inte sa hon men jag tycker den luktar gott och förhoppningsvis tycker inte rådjuren om den så de låter den vara. Än så länge står den sig, de har nafsat lite grann på vissa stänglar.

Sommardahlia, jag lyckas inte riktigt med vanliga dahlior men dom här sköter sig själva och har minst lika vackra blommor som dahliorna. Nån gång kanske jag ger mig på knölarna igen.


Röd sommardahlia


Gul sommardahlia


Vit sommardahlia.

I bilden ovan kan man skymta några buskar, det är ännu en rabatt vi har grävt under sommaren och planterat hallonbuskar, ’Mormorshallon’ (zon 4) och krusbär, ’Captivator’ (zon 5).

Här kan man också se att vi fyllt ut mot muren så att marken är i nivå med muren, istället för att det sluttade ner mot muren och att man såg de två översta stenarna på muren. Det blev riktigt bra tycker jag och det känns som om vi fått mer gräsmatta – på gott och ont.

 

© 2021 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑