I minnet är jag hemma

Kategori: Nedervåning

Sovrummet

Vårt hus är ett Älvsbyhus, dvs ett modulhus, av modell Tor.
Vi tycker att det är ett jättefint hus med bra ytor och en rätt bra planlösning.
Problemet är att ingen av innerväggarna är isolerade, vilket gör att allt ljud går rakt genom väggarna.

Vi hade det problemet i Sebbes rum, vilket vi åtgärdade rätt så omedelbart efter inflyttning. Nu var det dags för vårt sovrum.

Vardagsrummet ligger precis vägg i vägg (oisolerad vägg) med tv:n hängandes på där. Om en av oss har velat sitta uppe ett tag till så har den andra fått ligga och lyssna på ljudet från tv:n. Nu ska jag inte säga att det blev knäpptyst efter att vi tilläggsisolerade väggen men ja, tystare blev det i alla fall.

Så strax efter nyår i år tömde vi sovrummet och Micke började riva väggar.

 

Nu rev han bara ner spånskivorna på innerväggarna men det blev en del pyssel ändå.
In med isolering och upp med nya spånskivor och en gipsskiva.

Sen var det det här med färg… Vi hade lite svårt att bestämma oss, att komma fram till en färg ihop. Svårare än man tror, jag ville ha en mörk färg, Micke var mer tveksam eftersom vi har västläge på sovrummet med en bergvägg utanför, bara 4 m från huset. Rummet är redan mörkt nog egentligen, å andra sidan så vill man ju ha det mörkt där man sover… Jag minns fortfarande den röda färg vi fick i sovrummet då vi bodde i Hammarbyhöjden. En mustig röd färg. Jag saknar den ibland, den och den gula färgen vi hade i hallen.

I alla fall så kom vi fram till två olika färger som vi målade på väggarna. Men det var fortfarande svårt att bestämma vilken vi skulle ta. Micke ville ha den blåa och jag den lila (ja det är lila, åt det varma hållet). Jag tyckte den blå var lite för ”babyblå”.

På med spackel medan vi funderade på färgen…

Så var det dags för färgen – och jag fick min lila färg (lite damm i luften på bilden)…

Det tog ungefär 9 dagar, en dag att riva, tre dagar att bygga upp och resten till spackling och målning och det är ju det (spackla och måla) som tar tid. Spackel ska torka, sen ska du slipa och kanske spackla lite till och så ska det torka… samma med målningen och det är torktiderna som tar tid. Själva målningen tar ju bara nån timme.

Jag är nöjd, nya gardiner till och några lampor så blir det perfekt

Sebbes sovrum

Inget av våra rum är isolerade, förutom mot ytterväggarna då. Modulhus brukar vara sparsamma på den fronten.

Sebbes rum ligger mitt i huset, med ett litet fönster mot baksidan. Hans rum gränsar till groventré med tvättstuga, kök och toaletten. Allt hörs i hans rum, tvättmaskinen och torkskåp då de står på, värmepannan mullrar dovt, kyl och frys hörs och även då man går på toa eller tar en dusch.
Så i slutet av oktober 2014 vi bestämde oss för att ta ner alla väggarna i hans rum, isolera och sätta upp nya.


Mot groventré och tvättstuga


Den enda vägg som sparades var fönsterväggen då den ändå var isolerad.


Mot köket var det inte cc60 utan snarare cc30.


Isolering


På med mdf-skivor…


…sen gipsskivor på det.

Slutresultatet blev väl inte helt ljudisolerat. Man hör fortfarande både tvättmaskin och torktumlare då de är på, lite svagt hör man värmepannan om det är tyst i övrigt. Men det blev mycket tystare i hans rum.

© 2021 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑