I minnet är jag hemma

Månad: september 2015

Stugan – del 2 Rivning av innertak

Rivning av innertak och vägg men först lite ’Förebilder’…


Stora rummet


Köksdelen


Entré och toalett


Lilla rummet, till höger står en ranglig garderob.

Micke började med att riva väggen mellan stora och lilla rummet. Vi ville få det lilla rummet lite större så att man skulle kunna ställa hyllor på båda sidorna av dörren och få ett riktigt rymligt förråd.


Den stora väggen är borta mellan stora och lilla rummet.


Innertaket var i olika höjd som man kan se på bilden ovan.

När väggen var borta började han ta ner innertaket. Det såg riktig gjort ut med plast och isolering. Men mössen hade haft bon i isoleringen och det luktade satan då han började dra ner det.


Mysig isolering tyckte tydligen mössen.


Inte bara möss hade boat in sig utan även getingar. Det var öppet rakt ut i takfoten.


Större delen  av innertaket är borta tillsammans med isoleringen. Man kan se att stugan egentligen består av två byggnader bl.a. på de olika höjderna på väggarna.


Innertaket mot entrén


Ovanför köksdelen hade det läckt in, det var lappat där på gamla yttertaket och vi misstänkte att det skulle se illa ut just där. Vi blev ändå positivt överraskade att det inte var mer plus att det var torrt. Mickes takläggning i våras var godkänd.


Ruttet innertak


Micke bytte ut en del av takbjälken som var rutten. Själva taket vi ser här bytte han ju ut och kompletterade i våras utifrån.


Ovanför badrummet såg taket lite suspekt ut men det var torrt och ingen lukt. Träet var också okej.


Alla väggarna är borta och innertak och isolering är nerrivet. Micke har stöttat upp med en pelare mitt i stugan och säkrat upp den underifrån med en gjutning. Så den står stadigt.

Mer fix under sommaren

I början av sommaren köpte Micke markiser på Jula, en kollega till honom var nöjd med sina han köpt därifrån och Jula hade nedsatt pris på dem i början av juni så vi slog till. Fyra korta, en tre meters och en fem meters markis som vi satte upp. De längre satte vi ovanför fönsterna till vardagsrummet, två små utanför köksfönsterna och de två sista små på övervåningen i västfönsterna. En bra investering då vi hade det väldigt varmt inne förra sommaren, plus att altanen blev så varm att vi knappt kunde gå på den!


Längsta markisen, den går ut en bra bit också. Drygt halva altanen. Väldigt skönt att få skugga under varma sommardagar. Det gör även skillnad inne då vi får mycket svalare inomhus.

Vi byggde också en liten minialtan över hasselstubben. I samband med det fixade Micke även till trappen från kallförrådet och gjorde en ramp så att man lätt kan dra ner och upp både gräsklippare och skottkärra.
Det blev kanske lite nära grannen men jag tänker att det kan bara vara skönt att ha nåt utrymme om man vill mecka med något. Vi kommer nog inte att vara där så mycket i övrigt men just att ha nåt ställe man kan sitta och rengöra gräsklipparen på är ju bra.
Vi har satt upp en torkvinda där, men frågan är om vi kommer att använda den då grannen har sin grill på altanen som är åt vårt håll…
Det återstår att se.

Vi har dessutom satt upp ett plasttak på baksidan, direkt bakom kallförrådet så att både groventrén och förrådsdörren där är under tak. Då kan man ha öppet även då det regnar på sommaren och man kan ställa ut skor eller andra saker utan att de riskerar att bli blöta.
Perfekt!

Sist så har Micke tagit upp en dörr i staketet under altanen. Inget speciellt kanske men det är ju sånt man saknar lite och funderar över varför de som byggt det hela inte tänkte på det…

© 2021 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑