I minnet är jag hemma

Månad: april 2015

Stugan – del 1 Taket

Det följde med en stuga då vi köpte huset, ett riktigt original från kanske 60-talet eller så. Kan inte hela historian men den har en historia. Det är inget fel med stugan, bra omskött trots allt. Fönsterna behöver kanske lite kärlek och ytskikten inuti behöver sig en omgång också.
Tidigare ägarna hade hyrt ut stugan till ett företag så det var ingen som egentligen bott där.

Vår tanke med stugan var att få förvaring, trots ett nybyggt hus så fanns det inte mycket till förvaring. Som boende i lägenhet så är man van vid att ha en källare där man kan förvara säsongssaker och annat bråte man inte behöver just för stunden. Men i huset fanns en klädkammare och en groventré samt några få garderober (3 st).
Men också att få en gäststuga för långväga gäster.

Det viktigaste tyckte vi var att få i ordning taket, så att det inte helt plötsligt börjar regna in. Taket såg lite lappat ut och ja, ett nytt fräscht tak har nog inget hus sagt nej till. Så Micke tog en vecka ledigt och började riva.


Risigt tak, vet inte säkert när det är lagt men troligtvis då huset byggdes.


Bara plåt, direkt på trätak. Ändå hade vi tur då det inte läckt något alls på den sidan.


Här var det lappat… plåten alltså och där hade det en gång läckt men det var torrt nu. Snygga hål i taket, undra om pengarna tog slut här eller hur de tänkte? 🙂


Ser inte så illa ut. Micke lappade ihop taket och bytte ut det som kändes risigt.


På med papp och tjära skarvarna


Takläkt efter konstens alla regler


Ena halvan är klar.


Helt klart med nya vindbrädor och allt. Saknas bara hängrännor och stuprör.

Det var en gång en hassel

Redan i höstas började vi titta snett på en enorm hassel”buske” som stod vid sidan av huset. Den var enorm och gick några meter ut över gräsmattan.
Grannen och de som bodde här innan hade gemensamt gått ihop och köpte syrener som de planterat utmed tomtgränsen som en häck. Även bakom denna enorma hassel hade de satt små ynkliga syrenplantor som, enligt grannen, nog inte hade växt speciellt mycket på fem år. Inte ens äppelträdet som stod på behörigt avstånd verkade ha växt speciellt mycket då det hade stått nästan lika länge.

Klart man skyller på hasseln då 🙂

Så vi började såga ner stammarna, men det blev så mycket grenar och trästammar att vi fick ta en paus i sågandet och huggandet.
I mars satte vi igång igen och tyvärr har vi ingen riktigt bra bild på hur den såg ut förutom den här bilden som är tagen via köksfönstret


Översta bilden längst till vänster sen man ett buskage som nästan täcker grannens garage (man kan skymta taket). Det kan vara värt att nämna att själva stubben då står ca 3 m till vänster om husknuten och kanske en meter in från samma husknut.


Här syns stubbarna från busken, i bakgrunden syns kallförådet som är sammanbyggt med huset.


Vi beslöt att inte gräva upp stubben utan kortade ner stammarna så lågt det gick


och sen slog vi in Ecoplug i varje stamstubbe.

Nästa stora jobb var att få till gräsmattan, det var inte mycket gräs som vuxit under hasseln eftersom den hängt ner och nästan legat utefter marken. Plus att det var väldigt ojämnt med gropar och upphöjningar.

Stubbe får stå kvar, vi avvaktar med hur den kommer att se ut efter några månader med Ecoplug.

© 2021 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑