Ibland så måste man förnya sig lite, så i år ”slängde” vi ut alla jordgubbar vi hade. Eller nästan alla i alla fall.

De jordgubbar vi haft sen vi flyttade hit 2014 hade vi ett antal år på balkongen och faktiskt före det i en blomlåda på ett fönsterbleck på Vetegatan 5 före år 2006. För 2006 flyttade vi och fick balkong ?.
Så det var gamla plantor, jag är ändå ganska så säker på att jag bytte ut de äldre plantorna mot nya revplantor när jag planterade om dom under årens gång. Helt omedvetet, för så länge kan plantorna inte ge bär.

I alla fall, när vi flyttade hit fick de först stå i sina små krukor, sen fick de en blomlåda modell större och till sist fick de ett eget land. Men när de hamnade i landet så försvann även namnen på dom och jag tänkte nog aldrig på att förnya dom med revorna heller. Jag klippte bara bort revorna och tryckte ner dom bland de gamla eller slängde bort dom.
Naturligtvis blev det då trångt i jordgubbslandet och sjukdomarna frodades! Bären ruttnade bort tillslut. De få bär som blev var inte speciellt goda heller, sura med fadd jordgubbssmak.
Dessutom var det blandat jordgubbar, smulgubbar och smultron om vartannat.

Så i år bestämde vi oss för att slänga alla gamla plantor, dvs de plantor utan namn. För vi köpte nya plantor för bara nåt år sen och tryckte ner bredvid de gamla gubbarna. Dessa plantor har namn så de fick stanna.
Sen började den svåra uppgiften att hitta nya plantor som kunde ge goda gubbar.

Jag googlade och läste men nåt klokare blev jag då inte. Hur kan man bli det när man hittar sidor som beskriver jordgubbarna som om de vore vinsorter?
”Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron.”
”…söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.”
”Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.” ?

Tillslut fick jag lite grepp om det hela, tack och lov, och delade upp sorterna i
Remonterande,
Tidiga,
Mellantidiga och
Sena sorter.
Tanken var att ha plantor som levererar hela sommaren.

Remonterande

  • Amandine
  • Evie
  • Merlan, kompakt växtsätt, får få revplantor, blommar i rosa och får stora söta bär
  • Ostara, medelstora djupt röda, aromatiska söta bär. Gammal populär sort som inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar som nyare sorter. Passar även i ampel.
  • Sweet Eve

Tidiga

  • Honeoye
  • Kent
  • Rumba, ger många stora röda sötsyrliga jordgubbar, doft och smak är djup och söt med lång eftersmak. Motståndskraftig frisk sort.

Mellantidiga

  • Lina
  • Maxim, får jättestora jordgubbar runt 50-100 gram, söt och fin arom och doft. Härdig sort, motståndskraftig och frisk.

Sena

  • Dania
  • Malwina, får djupt röda bär med intensiv söt smak. Håll igen på kvävegödslingen då den får mycket blast som kan angripas av gråmögel.

Jag grävde ur all befintlig jord ur landet och grävde dessutom så att det blev större. Därefter fyllde jag på med ny fräsch grönsaksjord och planterade ner de sorter vi valt ut (fetstil). Den här gången satsade jag på att hålla avstånden mellan plantorna, minst 20 cm mellan alla plantor och inte som innan då plantorna växte in i varandra.
Det finns fortfarande plats över till nya plantor, ganska mycket plats faktiskt. Men nu vet jag vilka sorter jag har, vart de står nånstans och är det nån sort som senare visar sig vara oduglig i smak eller sjukdomar så kan jag enkelt ta bort den!

Som det ser ut nu så är Malwina och Ostara två sorter som kan drabbas av gråmögel och andra sjukdomar.
Å andra sidan så är det väl så att jag måste sköta om plantorna bättre än jag gjort innan. Ett steg i den riktningen är då att täckodla gubbarna, så just nu ligger det ett tjockt lager med gräsklipp runt gubbarna.
Framtiden får utvisa om det är goda jordgubbar eller inte…

***********EDIT***********
Två år senare så vet vi nu inte vilka jordgubbar som är vilka ändå eftersom de vuxit in i varandra. Det växer jordgubbar överallt, även i flisgången och mellan stenarna både vid och i dammen. Smått galet faktiskt.