I minnet är jag hemma

Kategori: Tomten (Sida 1 av 2)

Trädgårdsdamm

Ibland är vi lite impulsiva, som med dammen ifjol. Där vaknade vi en morgon och fick för oss att vi vi borde ha en damm för alla bin som drack ur poolen. Så åkte vi iväg och köpte en formpressad 250 l kar som vi grävde ner.

Under vintern planerade vi lite med hur vi ville ha det och då våren kom fick Micke börja gräva…

Formen fick bli lite efter hur marken såg ut just där. Dammens placering var i stort sett redan bestämd efter både rabatter och trappan som går ner från altanen. Precis där var det en liten sluttning mot muren och grannen, så där fick vi istället bygga upp nånting för att få det plant.

Micke jämnar till kanterna.

Vi fick gjuta rätt så mycket för att få en stabil mur ner i slänten och det fick bli en del gjutning för att få hyllor och avsatser. Djupaste delen är ungefär 110 cm, mest för att vi vill ha fisk i dammen så småningom som ska kunna övervintra i dammen.

Vid den djupa delen förberedde vi för en liten brygga så man kan sitta och dingla med benen i vattnet en varm sommardag.

Först la vi ner en grövre markduk eller vad man ska kalla den för, den ska skydda själva dammduken från att skadas av underlaget.

Efter det var det dags för själva dammduken, det var knöligare än jag trodde att få ner den på ett bra sätt. Vår damm är djup med branta kanter så det blev mycket duk i botten. Men vi fick till det ganska bra tillslut…

Sen var det ”bara” att fylla upp dammen och rätta till dukens alla veck allteftersom. De enda blommorna som överlevt var näckrosorna så de fick genast varsin plats i dammen.

Vattenmätaren stannade på 2065 l!

Det blev till att köpa mer växter både i och runtom dammen.

Bryggan klar och växter både i och runtom dammen.

Uppfarten

Vårt hus ligger mitt i en ganska så brant backe. Eller vår uppfart ligger i en ganska så brant backe. Vårt hus ligger i en egen backe… inne på tomten.

I alla fall så är vår uppfart sned, den lutar, eller lutade.
Micke har ägnat åtskilliga timmar med att skyffla sten och grus. All sten och allt han grävde upp när vi gjorde poolen förra sommaren har han burit ner till uppfarten.

Stenarna har han byggt en slags mur av, neråt, så att vi får en kant där.
Grus och jord har han sen lagt över, så vi har lyckats återvinna allt som grävdes upp vid poolbygget.
Bra jobbat!

Men uppfarten lutade inte bara neråt, den lutade även uppåt. Uppåt i backen vid vägen och uppåt i backen mot huset – in i tomten. Så det blev mycket skyfflade från ena sidan av uppfarten till den andra sidan.

 

Från höger till vänster. Efter flera veckor med skyfflande och hackande och plattande (av Micke) så var vi nöjda. Vi köpte en extra kraftig markduk i några rullar och beställde ett lass med stenmjöl.

Markduk på, det var lite jobbigt för det blåste lite den dagen!

Lite stenmjöl på det

Ett lastbilsflak med stenmjöl….

Det var en rejäl hög, men det räckte precis! Nu ska vi låta naturen packa ihop det, eller ja bilarna kanske mest. Micke körde lite med bilarna in och ut på uppfarten för att det skulle sätta sig lite i alla fall.
Nästa år blir det grus.
Det blir bra!

Trädgårdsdamm

En morgon satt vi ute i soffan och drack kaffe i skuggan. En bit från soffan har vi satt upp en ekorrmatare och den är flitigt besökt av några ekorrar. Helt plötsligt kommer en av ekorrarna skuttande över altangolvet och hoppar ner i poolen! Nu har vi ett s.k. soltäcke på poolen som ser ut som bubbelplast så ekorren landade på den iofs. Vi sitter där i soffan och ser hur ekorren sakta sjunker ner medan han frenetiskt dricker några klunkar poolvatten innan han hoppar upp på kanten igen. Men han är rejält blöt på ben och mage efteråt.

Så kunde vi inte ha det tyckte Micke, det var en sak med alla bin som prompt skulle dricka ur poolen, men ekorrar! Nä där gick gränsen! Mike ville att vi skulle skaffa en damm!

Vi åkte till Bauhaus och köpte en 250L damm utan att egentligen veta något om hur man gör. Vad ska planteras i dammen? Hur ska den stå? Vad behöver man för att hålla den ren? Hur gör man för att hålla den ren? Vad behöver eventuella växter för jord? Näring? Ska man ha fisk i dammen? Vad behövs då?
Så vi improviserade lite, köpte lite på vad som såg fint ut i blomväg.

Köplista:
Färdigformad damm 250L, mått LxBxD: 133x105x46 cm, från Pondteam
Eleocharis acicularis – Hårgräs 1 st
Scirpus cernuus – Ampelsäv 3 st
Hottonia palustris – Vattenblink 1 st
Nymphaea Alba – Vit näckros 1 st
Nymphaea Marliacea Chromatella – Gul näckros (hybrid) 1 st
Ranunculus aquatilis – Vattenmöja 2 st
Eichhornia – Vattenhyacint (invasiv) 1 st
2 säckar näckroslera
2 paket näringskulor
2 st Planteringskorgar, mått: 30x30x25 cm

Micke grävde (han gillar tydligen att gräva 😀 ) en grop och vi satte ner den lilla dammen. Lite växter i och fyllde på med vatten. Klart!

Vi installerade en liten soldriven fontän (om funkade sådär) som skulle bryta ytan för att vi ska slippa få en hel myggkoloni. Vi har det rätt myggfritt här faktiskt men med lite stillastående vatten så kan det nog ändras rätt så snabbt.

Odlingsdelen

Jag gillar att odla. Det jag odlar gillar rådjuren att äta. Det är ingen bra kombination. Så i och med att vi byggt ut altanen en bit så bestämde vi oss för att stänga av en del av den övre delen av tomten. För att få odla grönsaker och bär ifred från rådjuren.

Eftersom muren är 1.5 m hög och den står precis vid en sluttning, så bedömde vi att rådjuren troligen inte hoppar upp för muren även om de kan hoppa högt. Så vi koncentrerade oss på de mest uppenbara ställena.

Ut från altanen byggde vi ett staket med en grind.

Mot grannen har vi en mur, men där är den inte så hög och rådjuren skulle kunna kliva in så där satte vi i höstas en spaljé där det är tänkt att något snabbväxande klängigt ska växa.

Så nu är vi inhägnade här.

Nu var det bara att placera ut pallkragar och fylla med jord och börja odla!

Vi hann… nästan

I september började Micke bygga upp altanen runt poolen så att man enkelt kan gå runt poolen. Vi vill ju även ha staket runt och dölja poolens utsida så det var bara att börja gjuta.

Vi återanvände mycket av det golv som vi tog bort när vi byggde poolen, mycket för att inte få så stora skillnader på altangolvet. Visst trä ändrar färg rätt så snabbt men eftersom vårt altangolv varit brunbetsad (eller nåt) så skulle nytt virke aldrig få samma färg ändå.

Micke jobbade på, lite i taget under hela hösten och lagom till snön kom så var han klar med altangolv och att dölja undersidan av altanen!
Staketet får vi ta nästa år.

Pool

I början av sommaren blev vi med pool. Innan vi kunde börja så ville vi kolla med kommunen att det var okej att sätta upp en pool. Micke fick skicka bilder och förklaringar på hur han tänkt sätta upp den. De såg inga hinder rent bygglovsmässigt att sätta upp poolen så därifrån var det grönt. Vi däremot funderade lite på det tryck som en pool skulle innebära, eftersom vi har en tvådelad tomt där en 1.5 m hög mur skiljer den övre delen med den nedre. Vad händer om vi sätter en poole på den övre delen av tomten? Kommer trycket av vattnet att bli för stort så att muren rasar och med den några kubik vatten och jord? Tillslut kom vi fram till att det enda sättet att få reda på det var att bygga poolen 😀

Micke började i början av juni med att ta bort och såga ut ena hörnet på altanen.

Vår fina stora altan, som ett dansgolv!

Ett hål…

Jag inspekterar arbetet… det var mycket mäta djupet och beräkna hur hög poolen skulle bli. Vi ville inte att kanten skulle komma för högt eller för lågt i förhållande till altanen. Dessutom så ligger vårt hus på ett berg och längs hela vår baksida går en bergvägg. Så frågan var hur långt ner de sprängde ur då de byggde huset. Skulle det räcka…?

Det visade sig att vid trappan till höger i bilden nedan och in längs långsidan så kom berget fram och Micke fick försöka hugga bort en tringelformad bit ca 3 dm hög, 4 dm djup och 3 m lång.

I början av juli hade Micke hunnit så här långt! Det var rejäla stenar att gräva upp under altanen och gräsmattan. Mycket sprängsten i olika storlekar, mest ”små”…

Men det var även några rejält stora stenar som krävde en hel del arbete att få upp. Riktiga monster!

Kvar i gropen syns en av stenarna som skulle upp, den var tunn jämfört med de andra stenarna men ändå väldigt stor och otymplig. Den stenen har ett borrhål i sig så vi tänkte spara den 😀 Bredvid skottkärran syns ytterligare en sten, en riktig bamsing som vi nog höll på med i en timme att få upp.

I slutet av juli var grävandet klart – allt gjort för hand av Micke! Man kan ju fråga sig varför vi inte hyrde en liten grävskopa och grävde med den. Problemet med den lösningen är vår tomt som då är tvådelad och det finns ingen direkt bra förbindelse för en grävskopa att transporteras på mellan de två delarna.

Efter grävandet var det dags att lägga ett lager grus för dränering, därefter la vi ut isoleringen, tejpade den kors och tvärs och satte upp väggarna till poolen. Därefter fyllde vi på med stenmjöl som skulle sopas ut i ett tunt lager.

En lätt röd Nina sopar i en stekgryta. Det blev sjukt varmt i den där plåtbaljan!

På altanen bakom ligger nästa lager till poolbotten…

En konstgräsmatta. Tillklippt innan stenmjölet dumpades i poolen och sopades ut i botten. Det var noga med att ingen sten eller annat skräp låg på här då det kan skada poolduken.

I botten längs kanterna tejpades det fast trianglar i skumgummi – kan säga att det gick sjukt mycket silvertejp!

Efter att ha dammsugit konstgräsmattan ordentligt och säkerställt att det inte låg något i botten så satte vi i poolduken och började fylla upp. Micke fick gå i och hjälpa poolduken att hamna rätt.

Själva monteringen av poolen gick snabbt, det gjorde vi på några dagar och det var inte speciellt svårt men det krävs två personer. Det som tog tid var grävandet eftersom det var så mycket sten, stora stenar dessutom. Montering av slangar och arbetet med att koppla ihop pump, sandfilter och luftvärmpumpen tog någon dag också. Att fylla poolen tog ca 10 timmar.

Det som är kvar att göra är att bygga upp altanen runt poolen, nytt staket och golv. Vi måste även bygga grindar för att rådjur eller andra djur inte ramlar i.

Mer fix under sommaren

I början av sommaren köpte Micke markiser på Jula, en kollega till honom var nöjd med sina han köpt därifrån och Jula hade nedsatt pris på dem i början av juni så vi slog till. Fyra korta, en tre meters och en fem meters markis som vi satte upp. De längre satte vi ovanför fönsterna till vardagsrummet, två små utanför köksfönsterna och de två sista små på övervåningen i västfönsterna. En bra investering då vi hade det väldigt varmt inne förra sommaren, plus att altanen blev så varm att vi knappt kunde gå på den!


Längsta markisen, den går ut en bra bit också. Drygt halva altanen. Väldigt skönt att få skugga under varma sommardagar. Det gör även skillnad inne då vi får mycket svalare inomhus.

Vi byggde också en liten minialtan över hasselstubben. I samband med det fixade Micke även till trappen från kallförrådet och gjorde en ramp så att man lätt kan dra ner och upp både gräsklippare och skottkärra.
Det blev kanske lite nära grannen men jag tänker att det kan bara vara skönt att ha nåt utrymme om man vill mecka med något. Vi kommer nog inte att vara där så mycket i övrigt men just att ha nåt ställe man kan sitta och rengöra gräsklipparen på är ju bra.
Vi har satt upp en torkvinda där, men frågan är om vi kommer att använda den då grannen har sin grill på altanen som är åt vårt håll…
Det återstår att se.

Vi har dessutom satt upp ett plasttak på baksidan, direkt bakom kallförrådet så att både groventrén och förrådsdörren där är under tak. Då kan man ha öppet även då det regnar på sommaren och man kan ställa ut skor eller andra saker utan att de riskerar att bli blöta.
Perfekt!

Sist så har Micke tagit upp en dörr i staketet under altanen. Inget speciellt kanske men det är ju sånt man saknar lite och funderar över varför de som byggt det hela inte tänkte på det…

Rabatter

Under juni månad började vi gräva blomsterrabatter på övre delen av tomten. Det växte lite vinbärsbuskar i bortersta hörnet och det fanns några rosbuskar i spridda skurar utefter muren samt en framför köksfönstret. Just den hade fått gula stora rosor så sent som i november ifjol. Nedanför trappen fanns på vardera sida en schersminbuske som vi beslutade att flytta upp.


Framför köksfönstret grävde vi en 2.5×1 meter rabatt där vi tänkte ha kryddor och rosbuskarna som fanns på tomten. Förhoppningsvis äter inte rådjuren upp allt 🙂


Bättre bild på syrenhäcken, resterna efter hasseln och våra fruktträd. Man skulle kunna tro att vi precis satt syrenerna längst till vänster i bild, men de är planterade vid samma tidpunkt som de andra.


Micke passar på att dra bevattningsslangar till alla planteringar medan jag står och försöker få till kantstenarna till rabatten vid köksfönstret.


Rabatterna vid trappan får vattenslangar framdragna. I själva rabatterna lägger vi ner en svettslang nån cm under jorden.


Mätning av svettslang i rabatten framför köksfönstret.


Utjämning av marken där hasseln varit. I stort sett hela det området låg under hasselns grenar.


Rabatterna vid trappan, Den vita presenningen nedanför trappen täcker ett lass med jord som ska ut i rabatter och för att jämna ut marken. Vi ska försöka höja marknivån precis vid muren då det är ganska så ojämnt vilket man ser på bilden ovan längst till höger.


Schersminerna flyttade vi upp och köpte Kaprifoler, två olika sorter som vi satte på vardera sida av trappan. Lonicera Caprifolium ’Äkta kaprifol’ (zon 7) och Lonicera Japonica ’Hall’s Prolific’ (zon 2), den senare ska vara vintergrön.


Vi har även planterat klätterhortensia längre bort utefter muren, två stycken blev det. Hydrangea anomala ’Silver Lining’ (zon 3), det är en brokbladig klätterhortensia, långsamt växande men kan klättra själv utan spaljéer. Bladen är spräckliga i ljustgrönt och mörkgrönt och stammarna får som flagande bark, vi gillade den! Vi får se hur den tar sig.


Jag snickrade även ihop 3 stora blomlådor, 1.6×0.5×0.5 meter som vi ska ha på altanen. De är liknande de som Martin Timell gjorde i nåt avsnitt av Äntligen hemma.
En kommer det vara tomater i och den ska stå utefter väggen bakom här på bilden. Det hörnet är i söderläge så det blir väldigt varmt där. Perfekt för tomater!
Två av dom är isolerade med frigolit, de är oljade in och utsida, målade på utsidan och täckt med plast på insidan. I botten har jag satt brädor med jämna mellanrum och lagt en markduk på (ingen plast). Hoppas de står sig i några år och att vi inte ska flytta dom alltför ofta 🙂 för de blev väldigt tunga!

« Äldre inlägg

© 2024 Birdhouse

Tema av Anders NorenUpp ↑